Qua những mùa ngô

Qua những mùa ngô

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Người Mông có câu: “Ăn thắng cố mà thiếu đi rượu ngô thì coi như mất nửa cái ngon!”
Ngô là một loại lương thực vô cùng quan trọng trong đời sống của đồng bào miền núi. Những bắp ngô sau khi thu hoạch về được tách lấy hạt rồi đem ủ rượu hoặc làm mèn mén, bánh ngô, ngô bung… Đây đều là những món ăn truyền thống, độc đáo với hương vị khó quên của đồng bào.
Và giữa thời tiết se lạnh nơi núi cao, còn niềm hạnh phúc nào hơn việc được cầm trên tay một bát mèn mén chan với thắng cố bốc hơi nghi ngút, nhâm nhi cùng chút rượu ngô cay nồng?
——————
𝐀 𝐒𝐭𝐚𝐩𝐥𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐀 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐜𝐚𝐜𝐲
Here is Chef Viet, looking happy among beautiful stalks of ripening mountain corn. And why shouldn’t he be – the food is both a staple and a delicacy.
In H’Mong’s cuisine, corn is everywhere. It’s from corn that the H’Mong make “mèn mén”, which is like a coarse polenta or grits—wonderfully warm and nourishing. They also use cornmeal to make pies, or whole kernels to make special highland popcorn.
Nothing warms up guests on a cold night in the mountains better than a hot bowl of “thắng cố” or “mèn mén”? It reminds us that the spirit of care and hospitality has always been a part of mountain cooking. Just as it is at A Bản.
——————
Cùng đợi A Bản nhé!
A Bản Mountain Dew Restaurant
76-78 Trần Phú, Ba Đình, Hà Nội
Instagram: https://www.instagram.com/aban.vietnam/
Website: http://aban.com.vn/

[/column]


Leave a Reply

Your email address will not be published.